Suomenlapinkoira


Hei, kiva kun haluat kurkata sivujamme! 

Kasvattajapolkuni on aivan alussa ja pentueita on syntynyt yksi. Kennelliiton kasvattajakurssin suoritin tammikuussa 2022 ja kasvattajanimen AINUN sain 1.7.2022. Koirakokemusta on kertynyt yhtäjaksoisesti 45 vuoden ajalta, mutta vasta nyt antaa elämäntilanne myöten lähteä syventymään tähän vaativaan kasvattajan tehtävään. Olen Suomen Kennelliiton ja Lappalaiskoirat ry:n jäsen.

Koiria meillä on kotona neljä. Asumme Ilomantsissa metsien ympäröimänä. Koirat ovat meillä työpäivän pääosin ulkona aidatulla pihamaalla. Yöt ne nukkuvat sisällä ja muutenkin elävät tavallista kotikoiran elämää kanssamme. Pihalta alkavaan metsään on tehty oma noin hehtaarin kokoinen aidattu temmellysalue, jossa touhutaan yhdessä koirien kanssa. Kuvaan mielelläni koiria ja on hauska opettaa niille temppuja siihen liittyen. Omalla aidatulla alueella se on kivaa ja turvallista!

Hieman ajatuksia jalostusvalinnoistani. Kun mietin kaikkia edesmenneitä ja nykyisiä koiriani, niin en voi olla korostamatta koiran luonnetta. Itselleni kaikkein rakkaimmat koirat ovat olleet hyvähermoisia, riittävän itsenäisiä mutta myös laumaan sitoutuneita. Suomenlapinkoirat ovat perimältään työkoiria, mutta nykyään niiden tehtävänä on enimmäkseen olla perheenjäsen. Niitä ei ole jalostettu seurakoiriksi, mikä näkyy niiden luonteessa. Suomenlapinkoirissa on luonteita laidasta laitaan. Ne voivat olla erittäin itsenäisiä, riistaviettisiä ja sähäköitä. Pentuesisarus taas voi olla rauhallinen ja mukautuva kainaloinen. Jalostuksessa tulen käyttämään terveystutkittuja ja suomenlapinkoiran jalostuskriteerit täyttäviä rodunomaisia koiria, joiden luonne täyttää hyvän perhekoiran ominaisuudet. 

Koska olet täällä sivuillamme, niin saatat harkita suomenlapinkoiran hankkimista ja etsit ehkä tietoa. Laitan tuohon alas muutaman linkin, mistä pääset lukemaan lisää lapinkoirista. Rotu on erittäin suosittu ja pentua voi joutua odottamaan pitkältä tuntuvan ajan. Kysynnän vuoksi myös pentutehtailijat ovat riesanamme, joten olethan tarkka ja valitset rekisteröidyn pennun, jonka vanhemmille on tehty terveystutkimukset.